“Je zult hoogtypologie de komende tijd anders moeten inzetten”
Interview met Floris Alkemade, directeur FAA en voormalig Rijksbouwmeester
Nu de strijd om de ruimte is losgebarsten en landbouw, woningbouw en infrastructuur vanwege hun expansiedrift dreigen vast te lopen, lijkt stedelijke verdichting meer dan ooit een aangewezen weg. Wat is daarbij van belang? En levert hoogbouw een passend model op? Een gesprek met Floris Alkemade.
Lees verder >
“De stad moet niet te veel afhankelijk worden van riskante projecten”
Interview met Erik Faber, voorzitter Stichting Hoogbouw
Volgens Erik Faber zal de tegenwind bij de ruimtelijke opgave van Nederland nog wel even aanhouden. In Rotterdam komt de binnenstedelijke verlichtingsopgave onder druk te staan. De komende tijd zal vooral gebouwd worden tot een hoogte van 70 meter, verwacht Faber. Maar voor uitzonderingen op de regel dient altijd ruimte te zijn.
Lees verder >
“Bij hoogbouwprojecten staat de vorming van een community voorop”
Interview met Francine Houben en Arne J. Lijbers (Mecanoo)
Hoog wonen is in opkomst. Gedurende de laatste jaren is het een geaccepteerde leefstijl geworden die goed aansluit op de onvermijdelijke trend tot verdichting van bestaande stedelijke gebieden. Rotterdam is vooralsnog de enige stad in Nederland waar hoogbouw een integraal onderdeel vormt van het stedelijke weefsel. Dit heeft geleid tot serieuze veranderingen van hoge gebouwen en in deze ontwikkeling speelt Mecanoo een unieke rol.
Lees verder >
“In het DNA van Rotterdam zit de voorwaartse drang om steeds weer grotere en hogere gebouwen te maken”
Interview met Nanne de Ru (Powerhouse Company en RED Company)
Ik spreek Nanne de Ru op het moment dat niet alles meer rozengeur en maneschijn is op de woningbouwmarkt. Zo is de Glashaventoren in het Maritiem District door de ontwikkelaar uit de markt gehaald en wordt menig hoogbouwproject kritisch tegen het licht gehouden.
Lees verder >